Kanada’da Üniversite

Kanada’daki Başlıca Üniversiteler Hangileridir?

Kanada Üniversitelerine Başvuru Şartları Nelerdir ve Kabul Süreci Nasıl İşler?

Kanada’da Üniversite Ücretleri Ne Kadardır?
Lisans Öğrencileri İçin Kanada’da Konaklama Seçenekleri Nelerdir?
Kanada’da Yaşamanın Masrafı Nedir?
Kanada’da Üniversite Eğitimi Sonrası Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Kanada’da Lisans Eğitimi

Kanada, yüksek refah seviyesi, eğitime verdiği önem, dünya standartlarında üniversiteleri ve dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olmasıyla yurt dışı üniversite eğitimi için uluslarası öğrencilerin ilk tercihleri arasındadır. Toronto, British Columbia, McGill ve McMaster üniversiteleri dünya sıralamasında ilk yüzdedir.

Kanada’daki üniversiteler, yüksek kalitede eğitim ve araştırma olanakları sunan saygın eğitim kurumlarıdır. Bu üniversiteler çağdaş öğretim yöntemleri, güncel programlar ve nitelikli öğretim kadrosu ile öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Bu üniversitelerden alınan diploma ise dünya çapında birçok ülke tarafından tanınır.

İki resmi dili olan Kanada’da İngilizce ve Fransızca konuşulmaktadır. Bu sayede öğrenciler bir yandan yüksek öğrenim görürken diğer yandan ikinci bir dil öğrenme fırsatı bulmaktadır. Bunun yanı sıra Kanada, uluslararası öğrencilere iş fırsatları sunan bir ülkedir. Kanada’nın güçlü ekonomisi ve istikrarlı iş piyasası, mezunlara çok çeşitli kariyer olanakları sunmaktadır. Kanada’da eğitim alan öğrenciler, mezuniyet sonrasında çalışma izni alabilir ve kariyerlerine Kanada’da devam edebilirler.

Kanada’da üniversite eğitimi genellikle dört yıldır. Sağlık bilimleri, hukuk ve bazı teknik bölümlerde eğitim süreleri beş, hatta altı yılı bulmaktadır. Eğitim ücretleri genel olarak seçilen eyalet, üniversite ve bölüme göre değişiklik gösterir.

Yüksek öğrenim kurumlarına kabul ise her eyalete hatta her üniversiteye göre farklılık göstermektedir. Kanada üniversitelerine kabul şartlarına genel olarak bakıldığında iyi bir not ortalaması, İngilizce yeterlilik (TOEFL/IELTS gibi uluslarası geçerli sınavlar ya da ya da CAEL/CanTest gibi Kanada’da geçerli sınavlar), ders dışı  aktiviteler (Sosyal faaliyetler, spor faaliyetleri, gönüllülük projeleri ve öğrencinin katıldığı yarışmalar vb.), özgeçmiş gibi gerekliliklerdir. Bunun yanında Pathway Programları sayesinde öğrenciler Kanada’daki üniversitelere doğrudan geçiş yapabilmektedir. Kanada’da bir çok üniversiteden alacağınız üniversite diploması YÖK onaylı olacaktır ve dünyadaki bir çok ülke tarafından tanınacaktır.

Kanada, muhteşem doğal güzelliklere sahip bir ülkedir. Dağlar, göller, ormanlar ve parklar gibi birçok doğal alanı keşfetme fırsatı sunar. Kanada’da üniversite okurken trekking, hiking, dağ tırmanışı, kayak ve kano gibi aktivitelerle çeşitli doğa deneyimleri yaşanabilir. Ayrıca çeşitli kültürel etkinliklere ve festivallere ev sahipliği yapan Kanada’da sosyal bağlantılar kurma ve farklı kültürleri keşfetme şansı da vardır.

Kanada’da Lisans Eğitimi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Kanada'daki Üniversite Eğitim Sistemi Nasıldır ve Süresi Kaç Yıldır?

Kanada’da üniversite eğitimi, kolej ve üniversite olarak 2’ye ayrılmıştır.

Kolej adı ile anılan yüksekokullar, sanat ve teknik alanda yoğunlaştırılmış uygulamalı eğitim vermektedir.  Seçilen bölüm ve mesleğe göre 2 ya da 3 yıllık süreçte mezun olunmaktadır.

Kanada’da kolej eğitimini tamamlayan öğrenciler, 4 yıllık üniversite eğitimine devam etmek isterse, kolejin anlaşmalı olduğu üniversitelerde eğitimlerine devam edebilmektedir. Kayıt şartları üniversitelere göre daha kolay gerçekleşen kolejler, bu sebeple uluslararası öğrenciler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Öğrenciler, bu 2 senelik süreçte Kanada’da yaşama konusunda emin olduktan sonra dilerlerse 4 yıllık eğitimlerine devam edebilmekte ya da önlisans diplomalarını alarak ülkelerine dönebilmektedirler.

Kanada’daki kolej eğitimleri aynı zamanda üniversitelere göre daha düşük ücretlere sahiptir. Temel eğitimi kolejlerde tamamlayarak üniversite eğitimine devam etmek isteyen, hem yerel hem de uluslararası öğrenciler için maddi avantajlar sağladığı için de oldukça gözdedirler.

4 yıllık eğitim süresi olan üniversiteler ise, akademik kariyer planlayan ya da araştırma yapmayı seven öğrenciler için uygundur.

Kanada’da üniversiteler genelde bir akademik yıl içinde 2 dönem olacak şekilde planlamışlardır. Fakat, bazı üniversiteler yıl içinde 3 dönem seçeneği ile öğrencilere erken mezuniyet şansı da vermektedir. Yurtdışında üniversite eğitimi için Kanada’yı tercih eden birçok uluslararası öğrenci, erken mezuniyet şansını değerlendirmek için bu üniversiteleri seçmektedir.

Kanada’daki Başlıca Üniversiteler Hangileridir?

Kanada, birçok üniversiteye ev sahipliği yapan bir ülkedir. İşte Kanada’daki bazı üniversitelerin listesi;

  • Toronto Üniversitesi
  • McGill Üniversitesi
  • British Columbia Üniversitesi
  • Alberta Üniversitesi
  • McMaster Üniversitesi
  • Waterloo Üniversitesi
  • Western Üniversitesi
  • Calgary Üniversitesi
  • Queen’s Üniversitesi
  • Ottawa Üniversitesi
  • Simon Fraser Üniversitesi
  • Dalhousie Üniversitesi
  • Victoria Üniversitesi
  • Montreal Üniversitesi
  • Saskatchewan Üniversitesi
  • Manitoba Üniversitesi
  • Üniversitesi Carleton
  • Guelph Üniversitesi
  • York Üniversitesi
  • Ryerson Üniversitesi

Bu listenin dışında, Kanada’da daha fazla üniversite seçeneği bulunmaktadır. Her üniversitenin farklı bölümleri, programları ve uzmanlık alanları vardır. Üniversite seçimi, kişisel tercihlere, ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine bağlı olarak değişmektedir. Eğer siz de Kanada’da üniversite okumaya karar verdiyseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanada'daki Üniversite Eğitim Tipleri Nelerdir?

Kanada’da devlet üniversitelerinin yanı sıra özel üniversiteler de bulunmaktadır. Ancak, eğitim kalitesinin yüksek ve sürekli olmasını sağlamak amacıyla üniversitelerin sayısı özellikle az tutulmuştur. Kanada’da her iki tip üniversitenin toplam sayısı 100 civarındadır ve bu üniversiteler yoğun olarak Ontario civarında yerleşmiştir.

Kanada Üniversitelerine Başvuru Şartları Nelerdir ve Kabul Süreci Nasıl İşler?

Kanada’da üniversiteler özerk kurumlardır ve her birinin yönetimi diğerine göre farklılık gösterdiği için başvuru şartları ve kabul süreçleri de üniversite yönetimine has değişiklikler gösterir.

  • Lise Başarı Notu

Kanada’da üniversite okuyabilmek için ilk gerek şart lise mezuniyetidir. Her üniversite farklı mezuniyet notu belirlemiş olsa da, sonuçta başarı notunun yüksek olması, öğrencinin kabul edilme şansını da o derece artırmaktadır.

  • Dil Yeterlilik Puanı

Genel olarak başvuru yapan öğrenciden dil yeterliliği istenmektedir. Kanada’nın İngilizce ve Fransızca olarak iki farklı resmi dili olsa da, genellikle üniversitelerde dersler İngilizce olarak işlenmektedir. TOEFL veya IELTS, başvuru sırasında aranan dil yeterlilik sınavlarıdır.
Fransızca eğitim veren üniversitelerde ise uluslararası standarta sahip bir test sonucu istenmemektedir. Öğrencinin Fransızca eğitim veren bir okuldan mezun olması çoğu zaman yeterli görülür ya da üniversite yönetimi tarafından Fransızca seviyesinin ölçülmesi söz konusu olacaktır.

  • Referans Mektubu

Kanada üniversitelerinden istenilen niyet mektubu, diğer ülkelere göre biraz farklılık gösterebilir çünkü Kanada’daki üniversiteler, öğrencinin sadece akademik başarısıyla değil aynı zamanda sosyal çevresiyle olan ilişkilerine de odaklanmaktadır. Bu yüzden başvuru sürecinde, öğretmenlerinin, iş ya da staj çevresinin, aile bireylerinin ya da arkadaşların yazdıkları referans mektupları da dikkate alınır.

  • Niyet Mektubu

Başvuru yapılan okula hitaben öğrenci tarafından yazılan mektuptur. Öğrencinin hayallerini, hedeflerini, daha önceki okullarındaki başarılarını ve üniversite eğitiminden beklediklerini bu eğitimin ona ve insanlığa neler katabileceğini anlatmalıdır. Dili konuşur gibi, öğrencinin samimiyetini aktarabilecek tonda olmalıdır.

Bu belgelerin yanı sıra, öğrenci kendini daha iyi tanıtmak için bir CV hazırlayarak, spor dereceleri, sanat faaliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri vs. gibi konularla ilgili belgeleri, aldığı sertifikaları, ödülleri de detaylandırarak ekleyebilir.

Kanada'da Üniversiteler Ne Zaman Başlar ve Kaç Dönem Vardır?

Üniversitelerin başlangıç tarihleri Sonbahar dönemi için Ağustos sonu ile Eylül’ün ilk haftası, ilkbahar dönemi için Ocak’ın 2. Haftası ile 3. haftası arasında başlamaktadır.

Kanada’da Üniversite Ücretleri Ne Kadardır?

Liseden sonra, eğitim için Kanada’yı tercih eden öğrenciler, yıllık eğitim ücretini bilmeden önce hangi okula gideceğini belirlemelidir.

Kanada’da kolej eğitimi, üniversite fiyatlarına göre çok daha uygundur. Koleje ortalama yıllık 13.000 CAD ile 18.000 CAD arasında bir ücret ödenmektedir.

Kanada üniversiteleri ise, öğrencilerden, 25.000 CAD ile 50.000 CAD arasında değişkenlik gösteren yıllık eğitim ücreti talep etmektedir.

Lisans Öğrencileri İçin Kanada'da Konaklama Seçenekleri Nelerdir?

Üniversite öğrenimi gören gençler için Kanada’da eğitim aldıkları dönem boyunca birden fazla konaklama seçeneği bulunmaktadır.

Kampüs İçi Yurtlar: Öğrenciler tarafından en çok tercih edilen kampüs içi yurt seçeneğinde, öğrenci tek kişilik, iki kişilik ya da 3-4 kişilik odalarda konaklayabilmektedir. Bu yurtlar, üniversite koşullarına göre değişkenlik göstermekte ve bazılarında yurt ücretinin içinde sabah kahvaltısı, bazılarında sabah -akşam yemekleri sunulurken bazı yurtlarda bu hizmet verilmemektedir. Yurt seçimi sırasında bu özellik göz önüne alınabilir. Kanada’da üniversite içi yurtların ücretleri aylık ortalama ücreti 800 CAD ile 1000 CAD arasında değişiklik göstermektedir.

Özel Yurtlar: Üniversite kampüsünün dışında yer almaktadırlar. Genellikle kampüse yürüyüş mesafesinde bulunurlar. Tek kişilik, çift kişilik oda seçenekleri bulunabildiği gibi, stüdyo tipi odalar ve içerisinde özel banyo bulunan suite odalar da tercih edilebilmektedir. İsteğe göre yemek hizmeti alınabilir. Seçilen oda tipi ve yemek seçeneğinin bulunması, özel yurtların ücretlerine de yansımaktadır. Genellikle, aylık 800CAD ile 1600 CAD arasında değişkendir.

Öğrenci Evleri: Genellikle öğrencilerin ilk seneden sonra tercih ettikleri ve bir kaç arkadaşıyla birlikte kaldıkları, giriş-çıkış saatlerinde özgür olabildikleri evlerdir. Yemek hizmeti sunulmaz. Genellikle, aylık 800CAD ile 1600 CAD arasında değişkendir.

Aile Yanı Konaklama: Amerika’da yaşayan bir aile ile birlikte kalmak, kültürlerini ve ev yaşantılarını deneyimlemek isteyen öğrenciler tarafından seçilir. Bu aileler öğrenciye rahat çalışmasını ve yaşamasını sağlayacak özel bir oda ayırmak zorundadır. Aileye ödenecek olan konaklama bedeli 800 CAD ile 1000 CAD arasında değişmektedir.

Kanada’da Yaşamanın Masrafı Nedir?
1 Aylık Konaklama Ücreti800-1600 CAD
1 Aylık Beslenme Ücreti300-600 CAD
1 Aylık Çeşitli Giderler100-300 CAD
1 Aylık Toplam Giderler1200-2500 CAD
Kanada Eğitim Vizesi Nedir?

Eğitim, iş ya da tatil amaçlı giden her Türk vatandaşının Kanada vizesi alması gerekmektedir. Kanada vizesine matbu evrak ya da internet üzerinden başvurulabilir. İnternet üzerinden yapılan başvurular, posta süreci olmadığı için daha kısa sürede sonuçlanmaktadır.

Kanada Vizesi Nasıl Alınır?
  • Kanada’yı ziyaret amacına göre, uygun vize tespit edilir.
  • Konsolosluğa ait web sitesinden, GCKEY (Governmment of Canada Key) yani online başvuru formuna ulaşmak için şifre alınır ve online başvuru formu doldurulur.
  • Web sitesi üzerinden en yakın temsilcilik için randevu oluşturulur.
  • Randevu günü konsolosluğa gidilir.
  • Daha sonrasında online sistem üzerinden sonuç takip edilir.
Kanada Öğrenci Vizesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
  • En az 1 yıl geçerli pasaport
  • Varsa eski pasaportlar
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği ve İngilizce çevirisi
  • İngilizce Adli Sicil Kaydı (E-devlet’ten alınabilir)
  • Öğrenci kabul belgeleri: Kanada’da kayıt olunan okulun onaylayıp gönderdiği belge
  • 4 adet renkli vesikalık fotoğraf
  • Niyet mektubu
  • Vize Başvuru Formu
  • Diploma veya Öğrenci Belgesi (Mezun durumdaki öğrencilerden ortaokul diploması, dönem arası başvurular ya da arasınıflar için öğrenci belgesi istenmektedir.)
  • Programı karşılayacak olan ebeveynlere ait mali durum belgeleri (3 aylık banka dökümü, ev/arsa vb. tapu fotokopileri, araç ruhsat fotokopisi vb.) + ailenin sponsor olduğunu gösteren imzalı sponsor mektubu
Kanada İçin Vize Ücreti Ne Kadardır?

Kanada Öğrenci Ve Turist Vizesi Ücretleri 2024

Vize KategorisiKısa Dönem Vize ÜcretiUzun Dönem Vize Ücreti
Öğrenci Vizesi*100 CAD150 CAD
Turist Vizesi*100 CAD

*Kanada vizesi için başvuru yapacak ve/veya daha önceden VFS Kanada’da parmak izi, fotoğraf vb. “biyometrik” işlemi yaptırmamış her öğrenci/aday, vize ücretine ek olarak ayrıca 85CAD “biyometrik ücreti” ödemelidir.

Kanada Vize Ücreti Ödeme

Kanada vize ücreti, başvuru sürecinde internet sayfası üzerinden, yalnızca banka havalesi veya kredi kartıyla ödenebilir.

Türkiye'deki Kanada Temsilcilikleri Nerededir?

ANKARA

Kanada Büyükelçiliği

Aziziye, Cinnah Caddesi No:58

Tel: 0 312 409 27 00

Web : canadainternational.gc.ca/turkey-turquie/offices-bureaux/embassy-ambassade.aspx?lang=tur

İSTANBUL 

Kanada Konsolosluğu

Levent, 209 Büyükdere Caddesi 4 İstanbul TR, Tekfen Tower No:4

Tel : 0 212 385 97 00

Web  : canadainternational.gc.ca/turkey-turquie/offices-bureaux/consulate-consulat.aspx?lang=tur

Kanada’da Üniversite Eğitimi Sonrası Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

Herhangi bir Kanada Üniversitesinden mezun olduktan sonra, yüksek lisans eğitimi için başvuru yapılabilir.
Detaylar ve yüksek lisans şartları için Kanada’da Yüksek Lisans sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kanada'da Üniversite Okurken Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Kanada’ya üniversite eğitimi için giden uluslararası öğrenciler, eğitim görmeye başlar başlamaz çalışma izni de elde ederler. Eğitim yılı içinde 20 saate kadar çalışabilen öğrenciler, tatil dönemlerinde tam zamanlı çalışabilirler.

Kanada Üniversitelerinin YÖK Denkliği Var Mıdır?
Kanada üniversitelerinin bir çoğu için YÖK denkliği bulunmaktadır. Ancak, eğitim alınan üniversitenin YÖK tarafından kabul görmüş ilk 400 üniversite arasında yer alması gerekmektedir.

E-Devlet üzerinden “Okul Tanıma Sorgulama” sayfası aracılığıyla seçilecek üniversite ile ilgili sorgulama yapılabilmektedir. Listede bulunmayan üniversiteler için YÖK ile iletişime geçmek gerekmektedir.

Mezun olunan üniversite YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında yer alıyorsa, “Online Tanıma ve Denklik” sayfası aracılığıyla Diploma Denklik Belgesi almak için ön başvuru yapılabilmektedir.

Üniversite Diploması Aldıktan Sonra Kanada’da Kalmak Mümkün Mü?

Bir Kanada üniversitesinden mezun olduktan sonra Kanada’da yaşamak için oturum izni ve çalışma izni almak, diğer göçmenlerin başvurularına oranla daha kolay kabul edilmektedir.
Kanada’da üniversite eğitimi almış kişilerin, anadil seviyesinde İngilizce konuşabildiği var sayılır ve bir mezuniyet söz konusu olduğu için kişinin meslek sahibi olduğu düşünülür. Böylelikle başvuru kabulü için en önemli ilk iki şart sağlanmış olur.

Yurtdışı eğitim hayallerini gerçeğe dönüştürmek için bizimle iletişime geçebilirsin.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim