Amerika’da Lise

Amerika’daki Lise Eğitim Sistemi Nasıldır?
Amerikan Liselerine Kabul ve Başvuru Şartları Nelerdir?
Amerika’da Lise Eğitimi İçin Başvuru Tarihleri Nelerdir?
Lise Öğrencileri İçin Amerika’da Konaklama Seçenekleri Nelerdir?
Amerika’da Yaşamanın Masrafı Nedir?
Amerika’da Lise Eğitimi Aldıktan Sonra Üniversiteye Geçiş Nasıl Yapılır?

Amerika’da Lise Eğitimi

Amerika’da lise okumak isteyen gençleri, bir çok fırsat beklemektedir. Kültürel çeşitliliğin en fazla olduğu ülkelerin başında gelen Amerika, lise eğitiminde uygulanan yüksek standart ve zengin müfredat ile bilinmektedir. Liseler, öğrencilerin ilgi alanları ve gelecek planları üzerinden çeşitli akademik programlar sunar. Bu programlara katılan öğrencilerin, akademik başarılarının artması, süreç içinde üniversitelerin beklentilerine uygun şekilde hazırlanması ve hedefledikleri üniversiteye kabul edilmeleri için gereken becerileri kazanmaları hedeflenir.

AEduplus olarak, bu süreçte size rehberlik ederek Amerika’da size uygun olan en iyi liseyi seçmenize yardımcı oluyoruz..

Amerika’da Lise Eğitimi Hakkında En Çok Merak Edilenler

Amerika'daki Lise Eğitim Sistemi Nasıldır ve Süresi Kaç Yıldır?

Amerikan eğitim sistemi, yurtdışı lise eğitimini Amerika’da tamamlamak isteyen yabancı öğrenciler için oldukça zengin seçenekler sunmaktadır. Seçenekler arasında kaybolmamak ve en doğru tercihi yapmak için öncelikle Amerikan eğitim sistemini iyi bilmek gerekmektedir. Öğrencinin hedefine en uygun olanın belirlenebilmesi ve seçimlerin daraltılarak eğitim planının bu yönde yapılandırılması için bu bilgi sizlere yardımcı olacaktır.

Amerika’da ilkokul, ortaöğretim ve lise toplam 12 yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır.  Öğrenciler eğitim hayatlarına 6 yaşında, “Primary School” ile başlarlar. İlkokul eğitimi diyebileceğimiz “Primary School” sonrasında ortaokul ve liseyi kapsayan ve “Secondary School” olarak adlandırılan program ile eğitimlerine devam ederler. “Secondary School” dönemi kendi içinde 2’ye ayrılır. Ortaokul “Middle School” ya da “Junior High School”, lise eğitimi ise “High School” olarak adlandırılır.

Amerika’da lise eğitiminin kaç yıl olduğunu merak ediyorsanız, Amerika’da lise eğitimi diyebileceğimiz “High School” toplam 4 yıl sürmektedir. Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler eğitime devam etmek isterlerse, daha sonrasında “Higher Education” olarak adlandırılan üniversite eğitimlerine devam edebilmektedirler.

Amerika’da lise eğitimi genellikle 14-18 yaş aralığında ve 9. sınıftan 12. sınıfa kadar olan dört yıllık bir süreci kapsar. Bu dönem, öğrencilerin temel akademik dersler almasının yanı sıra, ilgi alanlarına göre seçmeli dersler de alabilecekleri bir zaman dilimidir. Lise eğitimi, genellikle birçok farklı konuda öğrencilere genel bir eğitim sağlamayı amaçlar.

Sadece lise son sınıfı Amerika’da okuyup Amerikan lise diplomasına sahip olmak da mümkündür.

Fakat, 1 yıllık bir sürede öğrencilerin yeni bir eğitim sistemine alışması zorlayıcı olabilmektedir.

Erken yaşlarda eğitim programlarına dahil olmanın, Amerikan eğitim sistemine daha hızlı adaptasyon sağladığı ve devamında alınacak lisans programlarındaki başarıyı artırdığı da bir gerçektir.

Amerika'da Kaç Tip Lise Bulunmaktadır?

Amerika’da birçok farklı türde lise bulunmaktadır. Bunlar arasında devlet liseleri, özel liseler, yatılı okullar ve dini kuruluşlara ait liseler bulunmaktadır. Amerika’da lise okumak istiyorsanız tercih edebileceğiniz okul tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz…

Amerika Devlet Liseleri (Public High Schools): Bağlı oldukları eyalete göre farklılık gösteren yönetimleri bulunan devlet liselerinde aynı zamanda federal kurallar geçerlidir.

Amerika’da bir devlet lisesinde eğitim almak, kurallar gereği yabancı öğrenciler için F1 vizesi ile sadece 1 senelik eğitim demektir. Eğer bir sonraki yıl eğitime yine bir Amerikan lisesinde devam etmek istenirse, öğrencinin okuduğu okul da dâhil olmak üzere başka bir devlet lisesine geçiş yapmasına izin verilmez. Eğitimin Amerika’da tamamlanması ve uluslararası geçerliliği daha üst düzey olan bir diploma ile mezun olunabilmesi için özel ya da yatılı bir okula geçiş yapılması gerekmektedir.

Amerika’da devlet liseleri uluslararası öğrenciler için ücretlidir. Devlet lisesinde eğitim alan öğrenciler, 1 yıllık eğitim süreçlerinde bir ailenin yanında konaklama imkanına sahiptir.

Amerika’daki Özel Liseler (Private Day Schools): Türkiye’de olduğu gibi Amerika’da da birçok özel okul bulunmaktadır. Öğrenciler, en uygun seçeneği belirledikten sonra eğitim süresinde herhangi bir sınırlama olmadan özel okullarda eğitimlerini alabilirler.

Amerika’daki özel liseler, yüksek standartta yapılandırılmış, küçük sınıflarda ve öğrenci odaklı tasarlanmış eğitim sistemiyle öne çıkarlar. Amerika’daki ebeveynler arasında farklı bir itibara sahip olan bu özel okulların, son yıllar içerisinde uluslararası veliler tarafından da tercih edildiği, başvuru ve kayıt sayılarındaki artış sayesinde net olarak gözlemlenmektedir.

Amerika’da bulunan bütün özel liselerin MEB denkliği ve onayı bulunmaktadır.

Amerika’daki özel liseler, uluslararası öğrencilerine okul kampüsünde konaklama imkânı sunamasalar da, özenle belirledikleri Amerikalı aileler yanında konaklama konusunda yardımcı olabilmektedirler.

Amerika’daki Yatılı Liseler (Boarding Schools): Dünyanın birçok ülkesinden Amerika’da lise eğitimi almak için gelen öğrencilerin ilk tercihi yatılı liselerdir. Okul içindeki kampüste konaklama imkanı ile özel okullardan, kısıtlama olmayan eğitim süresi ile devlet okullarından ayrılmaktadır. Amerika’da bulunan yatılı liselerin büyük bir çoğunluğu, kurallar tarafından belirlenen ve her okulun karşılaması zorunlu olan müfredatı üzerine çıkarak, eğitim kalitesini üst seviyelerde tutmayı hedefler. Yatılı okullarda görev alan eğitmenlerinin çoğu nitelikli ve konusunda uzman öğretmenlerdir. Amerika’daki yatılı liseler, öğrencilerine kaliteli bir eğitim dışında çok çeşitli alanlarda faaliyet göstermeleri ve sosyalleşmeleri için geniş imkanlar sunmaktadır. Öğrenciler, sadece ders çalışmaları için değil, aynı zamanda sosyal kulüplere katılmaları, farklı aktivitelerde bulunmaları, spor yapmaları, kabiliyetleri olan sanat atölyelerine katılmaları vb. konularda teşvik edilir. Amerika’daki yatılı liselerde dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen öğrenciler, aynı ortamda bulundukları için çeşitliliği fazla olan bir kültür kazanı içinde yoğrulurlar.

Amerika’da yatılı lise eğitimi alan öğrenciler, tercih ettikleri program türüne göre mezun olduklarında Amerikan lise diploması, IB (Uluslararası Bakalorya) diploması veya AP (Advanced Placement) diploması da alabilirler.

Amerika'daki Başlıca Liseler Hangileridir?

Amerika’da lise eğitimi veren en saygın okullardan bazıları:

  • California – The Harker School
  • California – The College Preparatory School
  • Connecticut – The Hotchkiss School
  • Connecticut – Choate Rosemary Hall
  • Florida – The King’s Academy
  • Massachusetts – Milton Academy
  • Massachusetts – Boston Trinity Academy
  • Massachusetts – Deerfield Academy
  • Massachusetts – CATS Academy, Boston
  • Massachusetts – Phillips Academy Andover
  • New Hampshire – Phillips Exeter Academy
  • New Hampshire – St. Paul’s School
  • New Jersey – The Lawrenceville School
  • New Jersey – The Peddie School
  • New Jersey – Princeton High School
  • Washington DC- Sidwell Friends School
  • Washington DC- St George’s School
Amerikan Liselerinin MEB Denkliği Var Mıdır?

Amerika’da alınan lise diploması Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tanınır.  Öğrencilerin Türkiye’de üniversite okumak ya da lise diplomalarını geçerli saydırmak istemeleri halinde, MEB’e başvurarak diplomanın denkliği için istenen prosedürleri uygulamaları yeterlidir.

Amerika Liseleri Başvuru Kabul Süreci Nasıl İşler?

Amerikan liselerine başvuru süreci, ülkedeki eğitim sisteminin nasıl çalıştığı hakkında detaylı bilgiye sahip olmayan öğrenciler için zorlayıcı ve kafa karıştırıcı olabilir.

Her okul ve sunduğu programlar için başvuru şartları farklı olabilir. Bu yüzden okulların yayınladıkları şartnameler konusunda bilgili olmak gerekmektedir.

Amerika’da  lise eğitimi için sunulan alternatiflerin, hangisinin sizin için uygun olduğunu belirlemek ve gerekli danışmanlığı vermek için AEduplus olarak yanınızdayız.

Amerikan Liseleri Kabul ve Başvuru Şartları Nelerdir?

Amerikan Liseleri Kabul ve Başvuru Şartları Genel şartlar;

Genel şartlar;

  • Öğrencinin yaşı, eyaletlere göre farklılık göstermektedir. Amerika’da lise eğitimi almak isteyen öğrenci, 14 yaşından küçük, 18 yaşından büyük olamaz.
  • Uluslararası öğrencilerin devlet okullarında 1 yıl eğitim alabilmeleri için ülkelerindeki not ortalamalarının 100’lük not sistemi için 60 üzeri ya da 5’lik puan sistemi için 3 ve üzeri olması beklenmektedir.
  • Öğrencinin İngilizce seviyesini SLEP, TOELF, ELTiS ya da başkaca bir İngilizce testi ile kanıtlamış olması gerekmektedir. Devlet liseleri için istenen SLEP test skoru en az 45 olmalıdır. Bazı özel ya da yatılı liseler ise, öğrencilerin dil seviyelerini ölçmek için kendi yeterlilik sınavı yapmaktadır.
  • Özel okullara kabul edilmenin gerçekleşmesi için, öğrencinin not ortalaması ve İngilizce seviyesinin yanısıra motivasyonu ve yetenekleri de gözönüne alınmaktadır. Başvuruda bulunan öğrencilerle, kayıt ve kabulü gerçekleştirecek olan yetkili arasında online platformlar üzerinden görüşme sağlanmaktadır. Bu görüşmeler sırasında, öğrencinin başvurduğu okulun kendine özel olan şartlarını sağlayıp sağlayamadığı kontrol edilir.
  • Amerika’daki bazı liseler, üstün vasıflara sahip ama İngilizce seviyesi yetersiz olan öğrenciler için ESL – dil programları da sunabilmektedir.

Zorunlu belgeler;

 Amerika’da lise okumak için gereken zorunlu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz…

  • Pasaport
  • F1 Öğrenci vizesi
  • Müracaat edilen okulun eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
  • İngilizce seviyesini gösteren testlerden birinin sonuç belgesi
  • Öğrencinin yazdığı ve neden Amerika’da lise okumak istediğini, hedeflerini, hayallerini ve gelecek planlarını anlattığı niyet mektubu
  • Devam etmekte olduğu okul öğretmenlerinden alınacak referans mektupları
  • Ders başarıları ve notları detaylı olarak gösteren transkript
  • Vesikalık fotoğraf
  • Velinin imzalayacağı izin belgesi
Amerika’da Lise Eğitimi İçin Başvuru Tarihleri Nelerdir?

Amerika’da eğitim, Ağustos ayı gibi başlayıp Haziran ayının başlarına kadar devam edebilmektedir. Devlet liselerine yapılacak olan başvuruların Nisan ayının başlarında tamamlanmış olması gereklidir. Okulun bağlı bulunduğu eyalette özel bir durum olması ya da kayıtların erken dolması ihtimali göz önüne alınarak başvuruların daha erken tarihlerde yapılmasını öneririz. Kayıt prosedürünü en doğru şekilde ve zamanında tamamlamak için bizimle iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.

Amerika’daki Liselerin Fiyatları ve Ücretleri Nedir?

Amerika’daki liselerin ücretleri okulun statüsüne, bulunduğu eyalete, okulun prestejine ve sunduğu imkanlara bağlı olarak değişiklik gösterir.

Yazımızın başında Amerika’daki lise tiplerinden bahsetmiştik. Devlet okulları, Amerikan vatandaşı olan öğrenciler için ücretsizdir. Uluslararası öğrenciler devlet okulunu tercih ederlerse, özel ya da yatılı liselere kıyasla daha düşük ücretler ödeyeceklerdir. Amerika’da devlet lisesinde eğitim alacak olan öğrencilerin konaklama dâhil yıllık eğitim ücreti 12.000- 30.000 USD arasında değişiklik göstermektedir. Devlet okullarında uluslararası öğrenciler için eğitim süresinin 1 yıl ile sınırlı olduğunu ve kontenjanlarının oldukça az olduğunu da yeniden hatırlatalım.

Göz önüne alınması gereken tek masraf, elbette ki sadece okul ücreti değildir. Her ne kadar özel ve yatılı okullar birçok harcamayı toplam okul parasının içerisine dâhil etseler de evden uzakta yaşayan öğrencilerin kaçınılmaz bazı masrafları da olmaktadır.

  • Yemek
  • Kitap, okul gereçleri vb.
  • Öğrenci sağlık sigortası
  • Ulaşım, seyahat,
  • Vize ve pasaport yenileme
  • Müfredat dışı sosyal etkinlikler vb.

Özel yatılı okulların çoğu ücretlerini, eğitim masrafları, konaklama, yemek ve okul gezileri, sosyal aktiviteler vb. içinde barındıracak şekilde belirler. Amerika’da bulunan yatılı okulların maliyetleri yıllık ortalama 30.000 ile 85.000 Amerikan Doları arasında değişiklik göstermektedir.

Bazı Amerikan liseleri, özel yetenekli ya da yüksek akademik başarıya sahip öğrencilere burs imkanı sağlamaktadır. Öğrencilerin lise eğitimi için ödeyecekleri maliyetler bu burslar sayesinde ciddi ölçüde azalabilir. Ancak, bu bursların çok az sayıda olduğunu da belirtmek gerekir.

Amerika’da Yaşamanın Masrafı Nedir?
1 Aylık Konaklama Ücreti600$-1250$
1 Aylık Beslenme Ücreti400$-750$
1 Aylık Çeşitli Giderler200$-500$
1 Aylık Toplam Giderler1200$-2500$
Lise Öğrencileri İçin Amerika'da Konaklama Seçenekleri Nelerdir?

Seçilen okula göre değişen konaklama masraflarından da bahsedelim.

Devlet lisesi ya da yurdu olmayan özel okullardan birini seçen öğrenciler için en uygun alternatif aile yanı konaklamadır. Uluslararası öğrencilerin aile yanında konaklamayı seçmesi durumunda, Amerikan yetkili kurumları tarafından belirlenmiş, sicil kayıtları incelenmiş, gelirleri, evlerinin durumları, yaşam tarzları, aile yapısı, çocuklarının olup olmaması gibi kriterlerin dikkatle değerlendirildiği aileler, okul tarafından önerilmektedir. Okula yakın bir muhitte bulunan bir aile yanında kalmak, öğrenci için büyük avantajlar sağlar. Öğrenciler genellikle Amerika’ya gitmeden önce online ortamda ailelerle tanışırlar.

Yaşı biraz daha büyük olan öğrenciler genellikle yatılı bir özel okula gitmek ve okulun kampüsünde bulunan yurtlarda konaklamayı tercih edebilir. Evden uzak yaşamak ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak, sorumluluk almak, kendi programını oluşturmak vb. lise çağındaki öğrencilerin kişisel gelişimine katkı sağlayabilir. Kampüste konaklamayı tercih eden öğrenciler, rehberlik hizmeti de alabilmektedir.

Amerika Eğitim Vizesi Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri vizesi, ister turistik ister eğitim ya da ticari faaliyet amaçlı olsun Amerika’yı ziyaret etmek isteyen tüm Türk vatandaşlarının alması gereken bir vizedir. Geçici Amerikan vizelerinin en sık kullanılanları, akademik veya dil eğitimi için F tipi öğrenci vizesi, mesleki eğitim için M tipi ve turizm için B tipidir. Türkiye’de Amerika vizeleri Ankara ve İstanbul’daki temsilcilikler tarafından verilmektedir. Bu temsilcilikler genel olarak vize başvurusunun sonucunu yüz yüze mülakat anında açıklamalarına rağmen, pasaportun vize ile birlikte başvurana ulaşması 1 ila 3 hafta arasında bir süreyi bulabilir.

Amerika Eğitim Vizesi Nasıl Alınır?
  1. Amerika vizesine başvuracak herkesin DS-160 adı verilen formu, randevu almadan önce internet üzerinden doldurması gerekmektedir. ceac.state.gov/genniv
  2. Yine internet üzerinden (www.usvisa-info.com) adresinden ya da +90 (850) 390-2884 telefon numarası aracılığıyla en yakın temsilcilikten randevu alınır.
  3. Aşağıdaki gerekli belgelerle birlikte konsolosluktaki mülakata gidilir.
  4. Konsolosluğun talepleri çerçevesinde sonuç için beklenir.
Amerika Öğrenci Vizesi İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
  1. Minimum 1 sene geçerliliği bulunan pasaport
  2. Varsa eski pasaportlar
  3. Vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi
  4. Mezun olanlar için aldığı son diploma veya eşdeğer belge ve transkript
  5. Öğrenciler için yeni tarihli öğrenci belgesi ve transkript
  6. Amerikan Konsolosluğu vize başvuru formları 
  7. Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biometrik fotoğraf (Arkası imzalı, 5×5 boyutunda, arka fon beyaz)
  8. Finansör olan kişinin en az 2-3 aylık hareket gösteren banka hesap cüzdanı fotokopisi
  9. Finansör olan kişinin yaşam giderlerinizi karşılayacağını kabul ve taahhüt ettiğini belirten yazı
  10. Finansör olan kişinin gelirini belgeleyeceği;
    Firma sahibi ise; Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınacak faaliyet belgesi ve zarar göstermeyen vergi levhası fotokopisi, imza sirküleri, resmî gazetede çıkan kuruluş ilanı fotokopileri
    Ücretli çalışan ise; Birkaç aylık maaş bordrosu fotokopileri
    Emekli ise; Emeklilik cüzdanı fotokopisi ve maaşın yattığı bankadan yazı
  11. Finansör olan kişinin mal varlığını gösterecek belgeler (Araba ruhsatı fotokopisi, Gayrimenkul tapu fotokopileri, Hisse senedi fotokopisi, vs.) 
  12. Kabul alınan okul yönetimi tarafından hazırlanan resmi yazı
  13. Vize randevu ücretinin ödenmesi için kredi kartı bilgisi
  14. Reşit olmamış öğrenciler için ebeveynlerle birlikte noterden alınan muvafakatname belgesi aslı
  15. Sağlık sigortası belgeleri
  16. Vize ve SEVIS ödemelerinin yapıldığına dair banka dekontları
  17. Konsolosluk yetkililerine hitaben İngilizce dilde hazırlanmış hesap açılış ve son hesap bakiyesi belgeleri
Amerika İçin Vize Ücreti Ne Kadardır?

Amerika Öğrenci & Turist Vizesi Ücretleri 2024

Vize KategorisiKısa Dönem Vize ÜcretiUzun Dönem Vize Ücreti
Öğrenci Vizesi185$ + (350$ SEVIS ücreti)185$ + (350$ SEVIS ücreti)
Turist Vizesi185$185$

Amerika vizesi için ücreti ödeme yönteminizi (MRV), DS-160 formunu doldururken seçmeniz gerekmektedir. İnternet üzerinden (ais.usvisa-info.com) adresinden nakit ödeme talimatlarını takip ederek ya da kredi/banka kartınızla ödeme yapabilirsiniz. Amerika vizesi için ödenen ücret hiçbir şart altında iade edilmez ya da devredilmez. Her başvuru ücreti tek bir başvuru için kullanılabilir ve bir yıllık kullanım süresi vardır.

Türkiye'deki Amerikan Temsilcilikleri Nerededir?

ANKARA

Görev alanı: Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Denizli, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük illerinde ikamet ediyorsanız, Amerika vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için ABD Ankara Büyükelçiliği’ne başvuru yapmanız gerekecektir.

ABD Büyükelçiliği

Atatürk Bulvarı No:110

06100 Kavaklıdere – Ankara

Tel : 0 312 455 55 55 

Fax: 0 312 467 00 19

web: https://tr.usembassy.gov/tr

İSTANBUL

Görev alanı: İstanbul, Bolu, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, Balıkesir, Bilecik,  Kırklareli, Tekirdağ,  Sakarya ve Yalova illerinde ikamet ediyorsanız, Amerika vize işlemleri ve diğer konsolosluk işlemleri için Amerika Başkonsolosluğu İstanbul üzerinden başvuru yapmanız gerekecektir.

ABD Başkonsolosluğu

Kaplıcalar Mevkii Sokak No: 2 

34460 İstinye – İstanbul

Tel: 0 212 335 90 00 

e-mail: niv_istanbul@state.gov

web: https://tr.usembassy.gov/tr/embassy-consulates-tr/istanbul-tr

Amerika’da Lise Eğitimi Aldıktan Sonra Üniversiteye Geçiş Nasıl Yapılır?

4 senelik lise eğitiminin tamamını ya da sadece lise son sınıfı Amerika’da okuyarak bir Amerikan lisesinden mezun olmak ve diploma almak mümkündür. Bu diploma ile dileyen öğrenci üniversite eğitimine de Amerika’da devam edebilir. 

Sadece lise son sınıfı Amerika’da okuyan öğrenciler de geçerli bir lise diploması alabilmektedirler. Üniversiteyi Amerika’da okumak isteyen öğrencilerin SAT sınavlarına hazırlayan ya da AP (Advance Placement) dersleri veren liselere başvurmaları önermekteyiz. Böylelikle öğrencilerimiz üniversite ve burs başvurularında ciddi bir avantaj sağlamaktadırlar. 

Yurtdışı eğitim hayallerini gerçeğe dönüştürmek için bizimle iletişime geçebilirsin.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim